رفتن به محتوای اصلی

محلات اسلامی

طرح محلات اسلامی
طرحی مسجد محور
محلات اسلامی

اجرای طرح محلات اسلامی توسط بسیج

چند سالی است که طرح محلات اسلامی توسط سازمان بسیج در حال اجرا می باشد. طرحی با رویکرد حل مکلات مردم در قالب مدیریت محلات، البته به سبک اسلامی آن

در این مطلب پاسخ چند سوال را(باموضوع محلات اسلامی) از مسئولین سازمان بسیج جویا شده ایم:

چرا محله انتخاب شد؟

برای کاهش آسیب‌ها و رفع مشکلات مردم به یک جمع‌بندی رسیدیم و برای اینکه بتوانیم این اتفاق را رقم بزنیم به دنبال طرحی رفتیم تا ویژگی‌های خاصی داشته باشد. دیدیم بسیاری از فعالیت‌ها و برنامه‌ها در یک پهنه گسترده‌ای مثل کل کشور یا یک استان برنامه‌ریزی می‌شود. یا به صورت نقطه‌ای یا لکه‌ای انجام می‌شود که دو اشکال اساسی دارد. اولاً این فعالیت‌ها کاملاً فراگیر نیست و بعد هم تمام ظرفیت‌ها، امکانات، شرایط، قابلیت‌ها و توانمندی‌های مربوط به خودش را نمی‌تواند متمرکز کند. پس برای اینکه این کار را درست انجام داده و به نتایج مطلوب برسانیم حدود دو سال فکر و پژوهش انجام شد و به نقطه‌ای رسیدیم که فهمیدیم نمی‌شود در آنِ واحد تمام منابع انسانی و مالی و دیگر نیاز‌ها را آن‌قدر گسترده کنیم که کل کشور یا یک استان را فرابگیرد. از طرف دیگر اگر همین‌طور ادامه بدهیم، هیچ وقت شاهد ارتقای سطح موضوعات فرهنگی و اجتماعی نیز نخواهیم بود. بنابراین به جای اینکه پراکنده کار کنیم و غیرمتمرکز باشیم، تصمیم گرفتیم جغرافیای فعالیت‌ها را محدود و امکان واسپاری کار‌ها را به مردم مهیا کنیم. چون در این صورت می‌شود روی ظرفیت‌ها متمرکز شد و نکته مهم‌تر اینکه در چنین شرایطی می‌توان محصول کار و برنامه‌های فراگیر در آن جغرافیا و نتایج را به خوبی مشاهده کرد.

چرا محله اسلامی؟

برای رسیدن به جامعه اسلامی حتماً باید استان‌ها، شهر‌ها و محله‌های اسلامی و متعهدی داشته باشیم که آسیب‌ها در آن کم و ارزش‌ها برجسته باشند. مناطقی که محرومان در آن مورد حمایت و رسیدگی باشند و هر روز شاهد بالا رفتن امید در بین مردم باشیم؛ لذا این کار را از محلات شروع کرده و حالا به محله‌های اسلامی مسجدمحور فکر می‌کنیم که برای رفع مشکلات خودشان اقدام کرده و پا پیش گذاشته‌اند. اگر هر محله را یک نقطه فرض کنیم در آینده‌ای نزدیک این نقاط به یکدیگر می‌پیوندند و تشکیل سطحی به نام شهر، استان و در نهایت کشور را می‌دهند.

هدف از این طرح چیست؟

با چند هدف به دنبال این کار هستیم. اول خود مردم باید پای کار بیایند و در محله‌ای که آن را می‌شناسند و نسبت به آن حساسیت و عرق دارند، مجموعه‌ای را تشکیل دهند که مشکلات را احصا کند. مورد دیگر اینکه این مردم باید اولویت و نیازمندی‌هایشان را مطرح کنند، زیرا بار‌ها شاهد بوده‌ایم بنا بر مصوبات یا ابلاغیه‌ها و یا بحث‌های سیاسی و انتخاباتی، به موضوعاتی در محلات پرداخته می‌شود که وقتی با ساکنان آنجا صحبت می‌شود، می‌گویند اولویت ما نیست. شغل، بیکاری، اعتیاد، نظافت، سلامت و حتی کم‌توجهی به نخبگان می‌تواند برای یک محله اولویت باشد و برای محله‌ای دیگر نه.
این نیاز‌ها و ترتیب آن‌ها را باید مردم محل مشخص کنند و ما معتقدیم در جمهوری اسلامی نهادها، دستگاه‌های اجرایی و مسئولان زیادی هستند که برای رسیدگی به امور شهروندان کار می‌کنند، ولی مشخص نبودن نیاز‌های اصلی مردم، کار‌های آن‌ها را هم به نتیجه مطلوب نمی‌رساند.

سردار سلیمانی ریاست سازمان بسیج نیز چندی پیش با اشاره به ضرورت فراهم کردن بستر لازم برای حضور مردم در تحقق دولت اسلامی گفت: به همین منظور تلاش می‌شود تا پایان سال آینده طرح محله اسلامی به عنوان یک چشم‌انداز در حدود ۱۱ هزار محله کشور اجرایی شود.

سردار غلامرضا سلیمانی افزود: به طور متوسط ۵۰ هزار محله در کشور وجود دارد که با اجرای طرح محله اسلامی در حدود ۱۱ هزار محله می‌توان یک‌پنجم محلات کشور را در مسیر فراهم کردن بستر حضور هر چه بیشتر مردم و تحقق دولت اسلامی قرار داد.

وی به اجرای این طرح در بیش از ۸۰۰ محله کشور اشاره و تصریح کرد: موفقیت‌های قابل‌ توجه‌ای در راستای رفع مشکلات مردم در این محلات به ثبت رسیده است و بسیج مستضعفین آمادگی دارد از مساجدی که به این طرح می‌پیوندند، پشتیبانی کند.

سلیمانی با بیان اینکه بسیج به دنبال ایجاد جریان و  تسهیل‌گری در اجرای طرح محله اسلامی و تحقق دولت اسلامی است، یادآور شد: هر تشکیلات دیگری نیز که وارد عمل شود و این جریان را راه‌اندازی کند در صورتی که با سازمان بسیج هم ارتباطی نداشته باشد، باز هم بسیج تلقی خواهد شد چرا که وقتی مردم برای تحقق اهداف گام دوم انقلاب وارد میدان شوند به معنای واقعی بسیج شکل گرفته است و در طرح محله اسلامی نیز همه بسیجی هستند.

وی هدف از اجرای این طرح را حاکم شدن ارزش‌های اسلامی بیان کرد و اظهار داشت: مهم آن است که جامعه از مرحله دولت اسلامی عبور کرده و تحقق جامعه مهدوی روی بدهد.

رئیس سازمان بسیج مستضعفین پاسخگو بودن مسوولان را در ادامه اجرای طرح محله اسلامی و تحقق دولت اسلامی متذکر شد و گفت: علت آنکه در برخی مواقع به مشکلات مردم توجه نمی‌شود آن است که شیوه دیوان‌سالاری حاکم شده به طور کلی پاسخگو نیست که اگر مردم‌سالاری محقق شود، تمامی افراد موظف به پاسخگویی هستند.

سلیمانی یادآور شد: هدف سند راهبردی ۱۰ ساله اعتلای بسیج که به تصویب مقام معظم رهبری نیز رسیده است، کمک در راستای تسهیل‌گری برای حضور مردم در همه عرصه‌ها و در نتیجه تحقق دولت اسلامی است تا بتوان مردم‌سالاری را نیز تکمیل کرد که در همین زمینه، مسجد نقطه محوری این حرکت به شمار می‌رود.

وی از بسیج به عنوان تشکیلات انقلاب اسلامی نام برد و افزود: همان‌گونه که انقلاب اسلامی و نظام جمهوری اسلامی از جایی الگو نگرفته است، تشکیلات آن نیز برگرفته از نمونه‌ای نیست و با توجه به تاکید مقام معظم رهبری برای حضور مردم در تمامی عرصه‌ها و سالار بودن و صاحب‌کار بودن مردم، تشکیلات بسیج لازم است.

رییس سازمان بسیج مستضعفین، شکل‌گیری حرکت عمومی منضبط و هدفمند را لازمه رویکرد تحول‌آفرینی دانست و تصریح کرد: وقتی سخن از به میدان آمدن تمامی ظرفیت‌هاست، در اصل تشکیلات بسیج نه به معنای سازمان و سپاه بلکه به معنای مردم مورد نیاز است که در همین راستا نیز مسجد محور قرار می‌گیرد و باید کارکردهای آن همچون فرهنگی، اقتصادی، سیاسی، آموزشی، بهداشت و درمان، داوری و حل اختلاف و علمی و فناوری محقق شود.

وی مردم‌سالار شدن اقتصاد را ضروری خواند و گفت: سند راهبردی ۱۰ ساله اعتلای بسیج، مردم پایه کردن تحقق گام دوم انقلاب را در تمامی عرصه‌ها برنامه‌ریزی کرده است از این رو بسیج مستضعفان از تشکیل قرارگاه‌های محله اسلامی حمایت می‌کند و مساجد محلات را در این زمینه فعال خواهد کرد.

 

دسته بندی